Meséld.hu
Mese, nem csak gyerekeknek

A legnagyobb virág a Földön

Kategória:
Találatok: 507
Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii

Rafflezia arnoldi: szépséges név és gyönyörű tündöklés. Ez jellemzi a szumátrai esőerdő őshonos növényét. A szemet gyönyörködtető látvány , igencsak keveseknek adatik meg. Nagyon ritka és veszélyeztetett faj, mivel sok bimbót még nyílás előtt begyűjtenek a népi gyógyászathoz, vagy különleges csemegét készítenek belőle.

Színeit látván azt gondolnánk nem csak szépséges, de kellemes illatú virágról van szó. Hamar el kell oszlatnom ezt a tévhitet, hiszen a raflézia nem más, mint egy hatalmas bűzvirág, amely rothadó húséhoz hasonló, kellemetlen szagot áraszt. Kétlaki növény, tehát a hím és nőstény virág külön egyed, így aztán kénytelen bogarak, pontosabban a legyek segítségét igénybe venni ahhoz, hogy megtermékenyüljön. A legyeket pedig ezzel az „illattal" csábítja magához. A kétlaki növények csak akkor hozhatnak termést, ha legalább két egyed van olyan távolságban egymástól, hogy a pollenátadás megtörténhessen.

A raflézia parazita növény, vagyis élősködő életmódot folytat, jellemzően a fákon. Bármennyire hihetetlenül is hangzik nincs sem levele, sem szára, sem pedig gyökere! Mire az óriás bűzvirág áttöri a gazdanövény kérgét, 10 hónap is eltelik, s ekkorára akár egy káposztafej nagyságát is elérheti. Néhány óra alatt kinyílik, s a virág máris teljes pompájában tündököl. Fénykora alig néhány nap, ez idő alatt kell megtermékenyülnie.

A növényvilágban a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, átmérője elérheti az 1 métert, súlya pedig a 15 kilogrammot. A virágnak öt, vöröses barnás halvány foltokkal tarkított szirma van, melyek egy hatalmas kehelybe futnak össze. Ebbe akár 6 liter víz is belefér. Az elpusztult virág nyálkás fekete foltot hagy maga után.

A Rafflesia nemzetségbe, illetve családba tartozó növényeket az egykori brit gyarmat, Szingapúr alapítójáról nevezték el. Sir Stamford Rafflestet egy botanikus is elkísérte Délkelet- Ázsiába, az ő neve Joseph Arnoldi volt, ezért a virág nevének második része rá utal.  A rafléziának 1988-ig 16 faját fedezték fel.

Hirdetés

Ez is érdekelhet még