Meséld
Mese nem csak gyerekeknek

Tolsztolj - Egy kisfiú elmeséli, hogy nem vitték el őt a városba

Egy kisfiú elmeséli, hogy nem vitték el őt a városba

Elbeszélés

Édesapám készült a városba menni. Mondom neki: - Apus, vigyél engem is magaddal. - Azt feleli: - Megvesz ott a hideg; minek mennél oda? - Megfordultam, sírni kezdtem s bementem a kiskamrába. Sírtam, sírtam s elaludtam.

Hát látom álmomban, hogy a falunkból egy ösvény fut fel a kápolnáig, s látom, ott megy apám az ösvényen. Utolérem s együtt megyünk a városba. Ahogy megyünk, látom - előttünk egy hevített kemence. Kérdem: - Apus, ez a város? - Azt feleli: - Ez az, fiam. - Akkor odamentünk a kemencéhez, s látom, ott kalácsot sütnek. Azt mondom: - Végy nekem egy kicsi kalácsot. - Vett és ideadta.

Akkor felébredtem, felkeltem, felhúztam a lábbelimet, felhúztam a kesztyűt és kimentem az utcára. Hát az utcán a gyermekek korcsolyáznak és szánkóznak. Én is elkezdtem szánkózni és addig szánkóztam, amíg át nem fáztam.

Alighogy hazaérkeztem s felmásztam a kemencére, hallom - megjött apám a városból. Meg­örvendtem, felugrottam s megkérdeztem tőle: - Édesapám, vettél nekem egy kicsi kalácsot? - Azt felelte: - Vettem. - S ideadta a kalácsot. Felszöktem a padra, s örömömben elkezdtem táncolni.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://meseld.hu/

Ezek is érdekesek lehetnek neked:

2019. január 18.
Vietnami mesék
A négy szent állat Fordította: Dr. Gion Gábor...
2018. december 23.
Vietnami mesék
A Három Konyhai Szellem Fordította: Dr. Gion ...
2018. december 30.
Vietnami mesék
A görögdinnye legendája Fordította: Dr. Gion ...