Meséld.hu
Mese, nem csak gyerekeknek

Hirdetés

Lóránt névnap - Január 15

Lóránt eredete és jelentése

Az eredete a germán Roland magyar változata, amely az "r" és az "l" hang felcserélésével jött létre. Jelentése dicsőség és merészség, kibontva: vakmerőségével dicsőséget szerzett harcos.

Loránd névnap - Január 15

Loránd eredete és jelentése

A Lóránt régebbi magyar alakváltozata, amely a német Roland-nak az "r" és az "l" hang felcserélésével jött létre. Jelentése dicsőség és merészség, kibontva: vakmerőségével dicsőséget szerzett harcos.

Bódog névnap - Január 14.

Bódog eredete és jelentése

A régi magyar Bódog személynévből ered, amely a boldog szó régebbi bódog alakjából származik. E szó jelentése régen "gazdag" volt. Ez a névadás hagyományosan a szülők azon kívánságát fejezte ki, hogy a fiúgyermek élete során gazdag és ebből következőleg boldog legyen. Jelentése gazdag.

Veronika névnap - Január 13.

Veronika eredete és jelentése

A görög eredetű Bereniké név latin alakváltozata. A Bibliához kapcsolódó egyik apokrif irat szerint egy Veronica nevű asszony egy kendőt nyújtott át Jézusnak a keresztúton, és a legenda szerint a kendőn megmaradt Jézus arcmása. A középkorban ezt az arcképet kezdték el Veronikának nevezni, és a nevet tévesen a latin vera (igaz) és icon (kép) szavak összetételeként magyarázni. Jelentése győzelmet hozó, igaz kép.

Ernő névnap - Január 12.

Ernő eredete és jelentése

A germán eredetű ófelnémet Ernust -ma Ernst- név régi magyar változatából, az Erneszt-ből a XIX. századi nyelvújítás során létrejött magyar névalkotás az "ő" hang kicsinyítőképzős felhasználásával. Jelentése komoly és határozott - különösen a harcban.