Meséld.hu
Mese, nem csak gyerekeknek

Hirdetés

A csodálatos mesekönyv 1

Titi Hajnalka - A csodálatos mesekönyv

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű szép királyság, ahol egy jószívű király uralkodott szeretett feleségével. Szerette nagyon a nép, a gonoszságnak még híre sem volt ezen a vidéken, boldogan éltek az emberek, s végezte mindenki a maga dolgát. De nem volt teljesen boldog a királyi pár, hiszen hosszú éveken át, hiába várakoztak, nem jött a gyermek áldás. A királynő fáradhatatlanul imádkozott, mígnem egy nap maga Tündérkirálynő jelent meg előtte, s azt mondta:

Galambos Berni: Fűszeres mese
Galantusz Grafika illusztráció

Fűszeres mese

Galambos Berni: Fűszeres mese

Már megint közeledett a karácsony, ott lépdelt furcsán suta lépteivel az erdő alján, a fenyők alatt, és megölelte azokat, akik szeretetre vágytak. A tél derekán az öreg tölgyes is rendesen behavazódott. A kis manócskák erdei kötélpályákat és hágcsókat építettek ki, és azon közlekedtek, mert a vastag, kemény hó a feje búbjukig ért. A hágcsókat tarka, színes lampionokkal díszítették, amelyek egészen Nyanyar házáig vezettek.

Galambos Berni: Medve, hagyma, hagyj ma!
Galantusz Grafika illusztráció

Medve, hagyma, hagyj ma!

Galambos Berni: Medve, hagyma, hagyj ma!

Az erdő tölgy és gyertyánfái kipattanó rügyekkel köszöntötték a tavaszt. Az odvas keltike, a tüdőfű és a salátaboglárka versenyre keltek ebben a nagy ünneplésben. Vajon melyikük köszönti szebben a napsugarakat?

 Az erdő alját elborította az összefüggő zöld szőnyeg, és erős illatot árasztott magából. A kis tavaszi virágok is innen kukucskáltak ki, mintha csak kiabálták volna, hogy nekünk is adj teret, nekünk is!

Kéregmanó

Galambos Berni - Kéregmanó

Kéregmanó a Nagy Öreg Tölgyben szundikált. A hőscincért kérte meg, hogy ébressze már fel, ha itt lesz az újabb kéregújítás ideje, mert nagyon szeretett lustálkodni.

Ugye nem is gondoltad, hogy ilyen manók is léteznek!
Akkor én most megsúgom neked, hogy minden fában lakik egy manócska.

Fecske László: Magocska bánata
Galantusz Grafika illusztráció

Magocska bánata

Fecske László: Magocska bánata

Magocska bánatosan hevert a földön. Azelőtt egy cseresznyefán lakott, de egy éhes seregély elvitte őt, s miután megszabadította a biztonságot nyújtó, puha, piros ruhájától is - amely körbeölelte Magocskát -, magára hagyta egy csupasz vidéken. 

Egyszer elsétált mellette egy kisegér, de rá se hederített. Egyszer ráugrott egy szöcske, de ügyet se vetett rá. Aztán egy jókedvű veréb ereszkedett le mellé, aki alaposan szemügyre vette őt.

Wass Albert: Karácsonyi mese
Galantusz Grafika illusztráció

Karácsonyi mese

Wass Albert: Karácsonyi mese

Nagyapánk ott ült szokott helyén a kandalló mellett, s olykor egy-egy bükkfahasábot vetett a sziporkázó tűzre. A szűzdohány füstje kék felhőbe burkolta pipázó alakját ott a nagyszoba végiben, s ezüstös szakállán olykor megcsillant a láng.