Meséld.hu
Mese, nem csak gyerekeknek

Hirdetés

Mester Györgyi: A szökevény űrhajócska
Galantusz Grafika illusztráció

A szökevény űrhajócska

Mester Györgyi: A szökevény űrhajócska

Az űrállomáson rendezett sorokban, szépen, egymás mellett álldogáltak a kísérleti célra szánt űrhajók. Kisebbek, nagyobbak, aszerint, hogy milyen célra tervezték, szerelték össze őket.

Mese a vírusról - Sugi

Mester Györgyi: Mese a vírusról - Sugi

az Univerzum kapitányának legkisebb leánytestvére volt. Ő ugyan „Hugi"-nak hívta, de a kislány ragaszkodott a „Sugi" becenévhez, amit különleges képességeire tekintettel, a „Supergirl" elnevezésből rövidített le.

Suginak a nagy univerzumon belüli feladata a gyönyörű kék bolygó, a Föld felügyelete volt. Ő vigyázott rá, hogy rendben menjenek a dolgok, átlátszóan kristálytiszta legyen minden víz a Földön, zöldelljenek a fák, bokrok, pergőszemű maradjon a homok a sivatagokban, és persze nem utolsósorban, az - odaföntről csupán bogár nagyságúnak látszó - emberek és állatok boldogan és egészségesen éljenek.

Mester Györgyi: Sárkányka - Galantusz Grafika Munka
Galantusz Grafika illusztráció

Sárkányka

Mester Györgyi: Sárkányka

A sárkánycsalád egy hatalmas, vadregényes erdőkkel körülvett sziklás hasadékban élt emberemlékezet óta. Az egész rengeteget ők uralták, a helyet nem is említette másként a köznyelv, mint a Sárkányok földjét.

Az apa négy-, az anyasárkány háromfejű volt. Öt gyermekük között akadt négy- meg háromfejű is, aszerint, hogy melyik szülőjükre hasonlítottak. Ugyanakkor a legkisebb sárkánylány csupán egyetlen, habár igen csinos fejecskével rendelkezett. Szegény, szomorkodott is eleget, hogy - a szokásostól eltérően - neki csak egyetlen fej nőtt a nyakán.

Dióbél királyfi

Móra Ferenc - Dióbél királyfi

Ezekben az ínséges időkben igazság szerint örülnöm kellett volna neki, hogy olyan csupacsöpp vagyok. Hiszen kis ember kis karaj kenyérrel beéri. De én nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a kis ecetfából is nagy ecetfa lett már, amelyik velem egyszerre született a házunk előtt, én meg még mindig nem érem föl a kilincset.

Mikulás

Pósa Lajos: Mikulás

Öreg Mikulásnak
Van egy nagy csizmája,
Benne a világot
Egy éjjel bejárja.

Amikor egyet lép,
Száz mérföldet halad:
Meg-megáll csöndesen
Minden ablak alatt.

Móricz Zsigmond - A kóró és a kis madár
Galantusz Grafika illusztráció

A kóró és a kis madár

Móricz Zsigmond - A kóró és a kis madár

Csip, csip, csip,
Csip, csirip,
Kóróra száll
A kis madár:
Ringass, rengess,
Azért szálltam rád.
- Bizony nem én senki madarát!
S kevély kóró nem ringatta
Isten madarát.