Meséld.hu
Mese, nem csak gyerekeknek

Thaiföld: Az újjászületett vízalatti templom

Kategória:
Találatok: 226
Lopburi-ban, Thaiföld

 Egy rég elveszett víz alatti templom született újjá 2019. augusztus 1- én Lopburi-ban, Thaiföld központjában , ahol a szélsőséges aszály kiszárította a régió tározóit.

A templom és az azt körülvevő falu elsüllyedt egy gát építésekor 20 évvel ezelőtt. Most turisták és zarándokok ezrei érkeznek az elhagyott tájra, hogy tiszteljék a romokat. A fő látványosság egy nagy fejetlen Buddha-szobor, amelyet virággal díszítettek a látogatók, akik szerzetesek , valamint a falu volt lakosai, akik visszatérnek, hogy megtekintsék régi házuk romjait.

Yotin Lopnikorn, aki gyermekként a faluban élt így meséli: "Amikor fiatal voltam, mindig a barátaimmal találkoztam a fő épület előtti elefántszobrokon, hogy ott játsszak" - mondta a Reutersnek.

A buddhista templom, az úgynevezett Wat Nong Bua Yai, volt régen, a központja a környező falvaknak. Ott a helyiek részt vettek szertartásokon és ünnepségeken. Az aszály feltárta Wat Nong Bua Yai maradványait egyszer, 2015-ben. De a thaiföldi meteorológiai osztály szerint ez az év aszálya kivételes. Az a tározó, amely korábban megmutatta a templomot, szinte száraz; mindössze 3% -os kapacitással rendelkezik. Thaiföld más régióiban nem sokkal jobb a helyzet. Míg a thaiföldi meteorológiai tanszék szerint ez az egész Thaiföldön az elmúlt egy évtizedben a legrosszabb aszály, néhány régióban az 50 év legsúlyosabb aszályaként emlegetik. A Mekong-folyónak, amely Thaiföldön keletre fekszik, a Laosz-határ mentén, 100 év statisztikája alapján most a legalacsonyabb a szintje. Mindez a monszunszakasz ideje alatt - az év legnedvesebb időszakában, Délkelet-Ázsiában. Ennek eredményeként a rizs gazdák, akik csak a tározókra számíthatnak, szenvednek.

Ez év elején az Egyesült Nemzetek Szervezetének Ázsia és a Csendes-óceán gazdasági bizottsága jelentést küldött az aszálykockázatokról. "Az aszály által érintett terület valószínűleg bővül. Nagyobb területen, sokkal több száraz évre kell számítani" mondta a jelentés.


Forrás: livescience.com

Hirdetés

Ez is érdekelhet még