Meséld.hu
Mese, nem csak gyerekeknek

Hirdetés

Keve névnap - Január 8.

Keve eredete és jelentése

Régi magyar eredetű név. A kő szó régies alakjából származik. Történelmünkben ismert egyik jelentős személy Keve vezér, aki a honfoglalásban fontos szerepet játszó törzsi kapitányok egyike. Jelentése kövecske, kavics, kis kődarab.

Attila névnap - Január 7.

Attila eredete és jelentése

Az Attila vagy Atilla a hun király germán, közelebbről gót eredetűnek tartott neve. A gót atta szó kicsinyítőképzős változata. A név gót eredetét számos jelentős nyelvtudós vitatja, illetve vitatta, köztük Rásonyi László turkológus is, aki szerint a név török, eredeti alakja 'Etil'. Ez a Volga, később a Don folyó török neve volt. Az Etilből lett az Etele, majd Atila névalak, amely a gót származás tévhite miatt vált Attila helyesírásúvá. A kiejtés a mai napig sem követte ezt az írásváltozatot. Jelentése atyácska.

Boldizsár névnap - Január 6.

Boldizsár eredete és jelentése

Az asszír, babilóniai és német eredetű Balthasar - Baltazár - név egyik magyar alakváltozata. Ugyanakkor Bibliai név is, a napkeleti bölcsek egyike Boldizsár. Jelentése a Baltazár-nak: Baál isten hercege; vagy Baál isten oltalmazza meg az életét, vagy Baál isten tartsa meg a királyt.

Titusz névnap - Január 4.

Titusz eredete és jelentése

Ókori római férfinév. A latin Titus-ból származó keresztnév. De szabin eredetűnek is gondolják. Jelentése latinúl: vadgalamb, mezei galamb, míg a szabin eredet esetén tiszteletreméltó, tisztelt..